Det här med miljö, klimat, djur, natur och hållbar utveckling är något som berör oss alla, och genom att skriva om miljö och natur omkring oss kan vi få folk att se det fina i allting. En naturblogg kan vara helt rätt att börja med, och det finns lite tips för hur man kan lyckas bra med den.

Udda ämnen

Kom på lite udda inlägg. Ett exempel kan vara att ta en bild av en spindel man ser på promenaden och sedan försöka ta reda på vilken art det är. Just spindlar är fantastiska varelser som folk oftast är rädda för helt i onödan, och alla vet ju att det faktiskt ger otur och regn att döda en spindel, eller hur? Därför kan det vara bättre att skriva ett intressant inlägg om spindeln istället för att på så vis öka förståelsen för vår omvärld och kunna se det vackra i naturen omkring oss. För att ta reda på vad det är man ser och har hittat kan ArtDatabanken vara till stor hjälp. Där kan man också rapportera in spännande fynd som man har gjort om man vill.

En annan idé är att exempelvis följa ett träd i ett år eller mer. Ta ett foto av trädet en gång i veckan, alltid samma veckodag och helst tidpunkt, och se vad som händer. Detta ger en väldigt överskådlig syn på årstiderna, och görs det två år i rad går det också att jämföra om det skiljer sig från år till år.

Att fotografera skräp och plast som ligger och skräpar på väldigt fel ställen och sedan skriva om det kan också väcka eftertanke.

Ämnen i naturbloggen kan vara veckans djur, månadens nyhetshändelse inom natur och miljö, dagens bild eller liknande saker. Lägg de olika inläggen med olika kategoriska taggar så blir det enkelt att hitta och söka om läsaren vill se alla dagens bild men inte veckans djur. Att bloggen är smidigt uppbyggd förbättrar läsarens upplevelse och viljan att komma tillbaka och läsa mera.

Utrustning

För att driva en naturblogg behövs ingen större utrustning mer än vad man normalt sett redan har hemma, men ett par riktigt bra skor är alltid att rekommendera. Vill man ha riktigt kvalitativa skor som är anpassade efter nordiskt klimat ska man välja viking, som har skor för de flesta tillfällen, vare sig det är kängor, gympaskor eller gummistövlar man är ute efter. Viking är norsk kvalitet från topp till tå.

För att kunna ta foton till bloggen, för givetvis måste det finnas med massor av naturbilder, behöver man oftast bara sin mobilkamera att fota med i första hand. Det finns makroobjektiv och makrolinser även till mobiler och inte endast till kameror. En makrolins gör att man kan fotografera detaljer på riktigt nära håll och kanske få en bättre bild av en spindels alla ögon eller käkarna på en myra, eller kanske nerverna på ett blad.

Med lite frisk luft omkring sig och en promenad i naturen kommer säkerligen inspiration till otaliga blogginlägg så promenera och blogga mera!