Älskar du att läsa böcker och skulle vilja dela med dig av dina lästips? Då är det en bra idé att skapa en bokblogg. Att starta en blogg är idag väldigt enkelt, men eftersom det är många i Sverige som bloggar kan det vara svårt att nå ut med dina inlägg. Det är dock inte omöjligt att hitta en trogen skara läsare som återkommer för att läsa det man skriver, men det krävs lite arbete för att hitta rätt publik. För det första är det givetvis viktigt att du läser mycket och ofta. Du bör även hålla dig uppdaterad om vad som händer i författarvärlden och vad som är på väg ut i form av boksläpp, åtminstone om du tänker fokusera på nysläpp.

Fyll bloggen med intressanta inlägg

De flesta som driver framgångsrika bokbloggar satsar på att skriva recensioner av olika böcker. Det är smart, för det är inte bara ganska roliga inlägg att skriva utan många läsare uppskattar även sådana inlägg. Att skriva en recension är lite av en konst, men ett bra tips är att skapa en mall som du följer för alla recensioner du gör i framtiden. Det gör det enklare att skriva och ger även dina bloggbesökare ett intryck av att din blogg har en professionell och genomtänkt stil. Något som du kan skriva utöver recensioner och som brukar vara omtyckt bland bloggläsare är olika listor. Det kan till exempel vara en lista med böcker som Bill Gates tipsar om, böcker som behandlar ett visst ämne eller kanske böcker som gavs ut ett särskilt år. Självklart är det bra om du har läst böckerna själv, men det går givetvis även att ta inspiration från andras listor.

Hitta din egen nisch

Det är bäst att försöka hitta din egen inriktning för bloggen eftersom konkurrensen är så stor för bloggare idag. Du kan till exempel välja att enbart fokusera på att recensera böcker från debutanter som har getts ut på små förlag. Eller kanske bara tipsa om ljudböcker inom en viss genre. Ta helt enkelt det som du känner dig mest intresserad av att lära dig mer om och börja där. Självklart kan din inriktning och vad du fokuserar på komma att ändra sig med tidens gång, men det är ändå bra att ha någon slags idé om vad du vill din blogg ska handla om. Missa inte heller att försöka sprida din blogg för att hitta läsare. Nätverka med andra bloggare för att hitta samarbeten som sprider ditt namn. Att vara aktiv på sociala medier är också en bra idé och kan hjälpa dig att nå ut till många läsintresserade.