Numera talar man om influencers och digitala nomader d.v.s. sådana som lever på att blogga och har lyckats i bloggosfären. Detta är drömmen för många samtidigt som andra drömmer om ett vanligt jobb som till exempel tandläkare och nöjer sig med det. Människor är olika. De som drömmer om en karriär på nätet är karriärister och att skapa en nisch som influencer är ett heltidsarbete som kräver mycket tid och hårt arbete, tvärtemot vad man kanske kan tro.

Detta med att leva på sitt bloggande, sitt vloggande och sina poddar är en möjlighet som ligger öppen för alla. Baksidan av den här utvecklingen är att den skapat en narcissistisk kultur, en kultur av självupptagenhet.

Den narcissistiska kulturen

Vi känner alla till fenomenet med människor som lever genom mobilen. De sitter med näsan i mobilen oavsett vart de befinner sig. Det värsta med denna utveckling är att vi troligtvis gör så själva också. Vi har inte varit immuna mot den här utvecklingen.

Ett nytt fenomen börjar växa fram, ett fenomen som man naturligtvis kan göra en karriär av. Fenomenet är att skapa gruppsammankomster för att meditera utan mobilen. WIFI-tystnad, WIFI-fria zoner osv. Så desperat är behovet att bryta sig ur mobilens grepp och den narcissistiska kulturens fängelse.

Den obligatoriska selfien känner vi alla till och vi är en del av dem som tar kort på sig själva och lägger upp på internet. För många blir det ett missbruk. Men man behöver inte vara ett offer för den här narcissistiska kulturen utan man kan tvärtom ta tillfället i akt och surfa på vågen och alltså utnyttja denna utveckling. Om folk vill ha selfies och poddar så ge dem det! Föd dem med ett nytt livsinnehåll. Det kan låta cyniskt och kallt men varför lämna pengarna på bordet istället för att greppa möjligheten?

Det roligaste jobbet som finns

Att blogga är för en del det roligaste de vet, att göra poddar och videoklipp likaså. Chansen är alltså stor att bloggandet och detta med influencer-karriär faktiskt är det roligaste jobb som finns. Men det är långt ifrån alla som lyckas med sina strävanden. De flesta gör det inte, det är den bistra sanningen.

För att lyckas måste man erbjuda kvalitativt innehåll. Ska man till exempel vlogga så krävs det att man kan sin sak. Man ska roa, föreläsa eller undervisa. Inte många, om ens någon, lyckas göra en karriär på tomt dravel och “small talk” online.

Fundera igenom vad du tycker är roligt. Det är viktigt att du har intresse för den nisch du kan tänka dig att jobba med online. Att blogga och göra en karriär som influencer är en heltidssyssla som sagt – då gäller det att man är road av ämnet man nischar sig mot.