Många av oss läser dagligen olika bloggar och en del av dem kanske man följer sedan en lång tid tillbaka. En del gillar matbloggar andra kanske gärna läser bloggar som handlar om de senaste inredningstipsen. Ute på nätet finns faktiskt en stor mängd underbart inspirerande bloggar som har en stor mängd följare. Vissa bloggare bloggar bara för att få skriva av sig. De tjänar inga pengar på sitt bloggande utan har det mer som en hobby. Men det finns bloggare som kan det här med att blogga och har kunnat göra det till ett heltidsjobb som de även tjänar en lön på. Att blogga heltid är inte alls så enkelt som man kanske kan tro. När man sitter hemma i soffan och läser en blogg kan man inte tänka sig hur mycket jobb det kan ligga bakom ett enda inlägg. De bloggare som lever på sin blogg tar sitt jobb på allvar och lägger ner väldigt mycket tid på att kunna producera ett välskrivet blogginlägg.

Mycket arbete innan inlägget är klart

Innan en bloggare postar ett nytt inlägg finns det flera timmars arbete bakom. Det handlar alltså inte alls bara om att så fort som möjligt få ut ett nytt inlägg på bloggen. I själva verket kan det handla om flera veckors förarbete, speciellt ifall det är frågan om ett samarbete av något slag. Då ligger det otaliga e-post meddelanden, samtal, eventuellt möten, fotograferingar och kontrakt som skall fixas och allt detta kan vara mycket slitsamt för bloggaren i fråga. Att blogga kan verkligen bli ett heltidsjobb för den som tar bloggandet på allvar eftersom det definitivt finns mycket jobb inför varje dag. En aktiv bloggare bloggar inte en gång i veckan utan uppdaterar sin blogg regelbundet, oftast flera gånger i veckan eller till och med flera gånger om dagen. Även fotografierna som publiceras på bloggen har många timmars redigerande bakom sig. Det är alltså inte bara att knäppa bilder och överföra dem till blogginlägget. De flesta fotografier är redigerade så att läsaren även via bilderna skall få en speciell upplevelse.

Ett välskrivet blogginlägg intresserar läsaren

Många företag söker även bloggare för att få hjälp med marknadsföring. Att blogga om en produkt eller en tjänst har blivit en av de bästa marknadsföringstrenderna och ett välskrivet blogginlägg kan nå en mycket stor mängd läsare. På netjobs.com kan man ibland se annonser där företag söker bloggare, skribenter som vet hur man fångar läsarnas uppmärksamhet och hur man får läsarna att återkomma dag efter dag. En bloggare kan med sin unika skrivkunnighet marknadsföra olika sorters produkter lika väl som en reklamsnutt på televisionen. Därför kontaktas många bloggare av företag som vill få olika produkter eller tjänster recenserade och marknadsförda på bloggen. Bakom dessa samarbeten ligger det flera möten, överenskommelser och kontrakt samt fotosessioner, bildredigering och sist men inte minst flera timmar framför datorn för att få fram en underhållande och välskriven text. En sådan text fångar läsarens uppmärksamhet och gör att man gärna vill köpa en viss produkt eller åtminstone göra sig mer bekant med företaget i fråga.